Вторник, 16 Юли 2024
Вие сте тук: Начало Проект COOLTORISE
Проект COOLTORISE


Съобщение Печат Е-поща
Проекти - Проект COOLTORISE

logo cooltorise
                 
Проект COOLTORISE ще увеличи осведомеността за енергийна бедност през летния сезон, за да намали нуждата от охлаждане

Данните от Евростат показват, че 11% от населението на Европейския Съюз не може да поддържа подобаваща температура в къщи. Основни причини за това са ниските доходи на домакинствата, високите сметки за ток и ниска енергийна ефективност на сградите. Енергийната бедност обикновено се свързва с неспособността на семействата да се отопляват през зимата. Въпреки това, около 19% от домакинствата в ЕС декларират, че не се чувстват комфортно през лятото, заради топлото време. Девет от десетте най-топли години са се случили след 2005 година, като последните пет са най-топли. Климатичните промени повишават тежестта и честотата на екстремно горещото време и топлинни вълни в градските райони, което води до влошаване на човешкото здраве и условия за живот. По този начин, нуждата за охлаждане и рискът от прегряването трябва да бъдат включени в уравнението за енергийна бедност.
От септември 2021 година нов проект, финансиран от Програма за научни изследвания Хоризонт 2020, ще извършва целеви дейности в четири държави от Европейския Съюз за повишаване осведомеността за енергийна бедност през летния сезон, като целта е да се стимулира понижение на енергийното потребление по време на летния сезон.  В продължение на три години, проект COOLTORISE ще работи заедно със заинтересовани страни и повече от 3000 уязвими домакинства. Проектът цели да намали енергийната бедност по време на летния сезон сред европейските домакинства, подобрявайки комфорта и условията във вътрешните пространства и намалявайки енергийните потребности по време на горещините, което ще намали излагането им на топлина и свързаните с топлина рискове за здравето. Първо, излагането на прекомерна топлина от домакинствата ще бъде намалено чрез подобряване на комфорта вътре в помещенията, което ще намали риска от заболявания свързани с горещината. Второ, повишаване на културата по отношение на лятната енергийна бедност и разумното използване на климатичните системи може да окаже положително влияние върху околната среда и климата в бъдеше.
Партньорите се срещнаха онлайн за пръв път на 13-14-15 септември 2021 г., за да обсъдят първите стъпки на проекта. Те включват идентифициране и набиране на доброволци, които да действат като „агенти по лятна енергийна бедност“ в четирите пилотни държави, и разработване на материали за първите обучителни събития, които би трябвало да започнат през пролетта на 2022 година. Обучението на агентите е предхождащо събитие, като следващото събитие е работа на агентите с уязвими домакинства по теми свързани с енергийното потребление по време на горещините през лятото (особено по време на топлинните вълни), повишавайки домашния комфорт, т.е., по-хладна среда, без повишение на енергийното потребление.  

За повече информация за предстоящите дейности и събития по проекта, последвайте ни в социалните мрежи в Facebook, Twitter и Linkedin.   


COOLTORISE е получил финансиране от програма за научни изследвания и иновации на Европейския Съюз „Хоризонт 2020“, по споразумение за безвъзмездна помощ  No 101032823

 
ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069